Automatický hasicí systém FIRESTOP® (AHS)

10.06.2020 21:28

Provádíme kontroly provozuschopnosti a instalaci  automatického hasicího systému

Základem automatického hasicího systému je nádoba obdobná běžnému hasicímu přístroji TEPOSTOP® s obsahem 1; 2; 4; 6 nebo 9 kg, případně o objemu 6 a 9 l. Součástí nádoby je speciální ventil, který umožňuje napojení trubičky o průměru 6 či 12 mm. Vlastnosti této trubičky jsou pro využití rozhodující. Jedná se o trubičku ze specifického polymeru, která je pod stálým tlakem. Dojde-li ke vzniku požáru nebo nárůstu teploty na 110-120 oC, trubička vlivem tlaku uvnitř a zvýšení teploty praskne, vytvoří trysku a hasivo z nádoby začne okamžitě proudit do ohniska požáru a chráněného prostoru. Tím dojde k velmi rychlému a účinnému hasicímu zásahu.

Možnosti AHS tím ale nekončí. Systém lze doplnit o tlakový spínač (TS). Ten umožňuje v případě aktivace AHS předání (informace) ve formě bezpotenciálového kontaktu na různá elektronická zařízení, například na vlastní akustickou či světelnou signalizaci, elektrickou požární signalizaci (EPS) apod. Zabezpečit může i odpojení přívodu elektrického napětí do chráněného zařízení, ventilace nebo klimatizace, aby došlo k co nejefektivnějšímu hasebnímu účinku, při aplikaci co nejmenšího množství hasiva.

Hasiva, která se používají v AHS:

- čisté plynné hasivo HFC-236fa (FE-36), HFC-227ea (FM-200), kdy lze použít délku trubičky z jednoho vývodu ventilu maximálně do 15 m, při dvou vývodech 2 x 15 m,

- hasicí prášek ABC, kdy lze trubičku použít o délce maximálně do 4 m, nebo při dvou vývodech z ventilu 2 x 4 m,  

- pěnové hasivo PYROCOOL, TAWASOLkdy lze použít délku trubičky z jednoho vývodu ventilu maximálně do 15 m, při dvou vývodech 2 x 15 m. 

Použití jednotlivých druhů hasiv se odvíjí od charakteru chráněného prostoru. Pro ochranu elektronických a elektrických zařízení je vhodné využít plynné hasivo, pro chemické technologie a kapalné látky, je vhodné využít hasicí prášek nebo pěnové hasivo.

Automatické hasicí systémy FIRESTOP® mají všechny potřebné certifikace a jsou vyráběny, jako všechny ostatní naše výrobky, v systému managementu jakosti dle ČSN EN ISO 9001.

AHS FIRESTOP® již více jak 15 let úspěšně zabezpečují ochranu nejrůznějších technologií, strojů, zařízení, dopravních prostředků apod.

 

 

TOPlist